یکی از اصلی ترین بخش های هر ساختمان، نمای بیرونی آن است چرا که بیانگر کلیت و کیفیت متریال ساخت آن ساختمان خواهد بود. در هر منطقه از کشور عزیزمان بسته به آب و هوای موجود سنگ نما ساختمان متفاوتی در نظر گرفته میشود. انواع سنگ نما ساختمانی و قیمت آن را در این مقاله معرفی خواهیم کرد. پس با ما همراه شوید…
چرا از سنگ در نما استفاده کنیم؟
بطور خلاصه دلیل انتخاب سنگ برای نمای ساختمان عبارت است از:
- زیبایی منحصر بفرد و تکرار ناشدنی با رنگ های زیبا
- مقاومت بالا و نظافت و نگهداری راحت
- قیمت مناسب به دلیل معادن موجود در ایران
- قابلیت بکار گیری در انواع سبک های معماری مدرن و کلاسیک
ویژگی های سنگ نما ساختمان
سنگ نما اغلب از بادوام ترین مصالح انتخاب شده و از این رو پایداری نسبی در برابر عوامل مختلف محیطی دارد. اکثر سنگ هایی که برای نماکاری استفاده می شوند دارای ویژگی هایی هستند که بسته به جنس و نوع نمای سنگ ساختمان متفاوت است. این ویژگی ها به شرح زیر می باشد:
- پایدار در برابر نور خورشید
- بادوام و مقاوم
- وزن بالا
- مقاوم در برابر رطوبت
- مقاوم در برابر آلودگی
- تنوع رنگ
قیمت سنگ نمای ساختمان چقدر است؟
سنگ های نما قیمت های مختلفی دارند و بسته به جنس سنگ انتخابی قیمت ها کاهش و یا افزایش پیدا میکند. این قیمت ها دقیق نیستند اما می توانید به مراجعه به سنگ فروشی های معتبر که اطلاعات آدرس و شماره تماس آنها در لینک درج شده قرار دارد از قیمت سنگ نمای انتخابی خود مطلع شوید.
- قیمت نمای ساختمان سنگ از جنس تراورتن: از 120,000 تا 2,400,000 تومان به ازای هر متر مربع
- قیمت سنگ نمای ساختمان از جنس چینی : از 190،000 تا 850،000 تومان به ازای هر متر مربع
عوامل موثر در قیمت سنگ نما ساختمان
موارد زیر به عنوان موثرترین عوامل در کاهش و یا افزایش قیمت های سنگ نما شناخته شده اند:
تاثیر نوع سنگ در قیمت سنگ نما
سنگ هایی که کیفیت بالایی داشته و معادن آن محدود هستند طبیعتا قیمت بالاتری پیدا خواهند کرد که غالبا تولید کنندگان این سنگ ها تعیین کننده قیمت این سنگ ها هستند.
تاثیر ابعاد سنگ در قیمت سنگ نما
ابعاد سنگ های نما غالبا در سایز ۴۰ طولی هستند. حال هرچه طول این سنگ بلند تر باشد (شمش)، قیمت سنگ نما بالاتر خواهد بود. چرا که باعث یکپارچگی بیشتر نما خواهد بود.
تاثیر رنگ سنگ در قیمت نما
به طور کلی هرچه رنگ سنگ روشن تر باشد و به رنگ سفید نزدیک تر باشد، قیمت آن بیشتر خواهد بود. به عنوان نمونه قیمت سنگ آتشکوه و عباس آباد به دلیل رنگ روشن به نسبت بالاتر از تراورتن های دیگر است.
تاثیر نوع فراوری و برش در قیمت سنگ نما
فراوری تراورتن شامل رزین اپوکسی سطح سنگ و کیفیت برش آن میباشد. استفاده از مواد درجه یک و همچنین کوره ای نبودن این فرایند باعث کاهش سرعت تولید و افزایش قیمت سنگ نما خواهد شد.
همچنین برش سنگ در ابعاد کوچک و یا حتی در قالب سنگ های آنتیک میتواند قیمت آن را حتی تا ۹۵ درصد کاهش دهد.
انواع سنگ نما ساختمان و ویژگی های آنها
همانطور که می دانید سنگ ای نما از نظر جنس انواع مختلفی دارند که هر کدام مزایای را نیز به همراه خواهد داشت. سنگ های طبیعی و مصنوعی از اصلی ترین نوع سنگ برای نمای ساختمانی است. اما در ادامه به پرفروش ترین انواع این سنگ ها آشنا می شوید:
سنگ های رسوبی به دلیل شکل گیری لایه لایه و رسوب گذاری ، دوام کمتری از سنگ های آذرین دارند. سنگ های دگرگونی از دگرگون شدن سنگ آذرین و سنگ رسوبی به وجود می آیند. فرایند دگرگون شدن باعث افزایش مقاومت و دوام سنگ ها می شود. در ادامه با اسم انواع سنگ نما آشنا می شوید.
سنگ نمای گرانیت
گرانیت نوعی سنگ آذرین درونی و از جمله سنگ های با دوام و مقاوم برای نما محسوب می گردد. این سنگ در رنگ ها و طرح های مختلف استخراج و عرضه می شود. به دلیل هزینه های سنگین مربوط به استخراج، برش و صیقل سنگ گرانیت ، نمای سنگ گرانیت با هزینه بالایی در بازار عرضه می شود. هر چه دانه های گرانیت یکنواخت تر باشد، سنگ ارزش بیشتری دارد.
سنگ گرانیت صیقلی زیباترین نوع این مصالح به شمار می آید که موجب انعکاس نور شده و ظرافت و زیبایی خاصی به نمای ساختمان می بخشد. این سنگ نما از دوام بسیار بالایی در محیط های صنعتی برخوردار است. از انواع گرانیت ساختمانی می توان به گابرو ، بازالت (سیاه سنگ) و دیاباز اشاره کرد که اصطلاحا به آنها گرانیت سیاه گفته می شود. سنگ گرانیت در رنگ های خاکستری، صورتی و قرمز عرضه می شود.
از ویژگی های سنگ نما ساختمان گرانیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بادوام و مقاوم در برابر ضربه
- مقاومت بالا در برابر هوازدگی
- سخت و چگال
- مقاوم در برابر نفوذ آب
- ساختار کریستالی
- جلاپذیری بسیار بالا، از ساب معمولی تا مرحله آینه ای شدن
- تنوع رنگ
- پرداخت سطح به صورت چکشی، کلنگی، تیشه ای و صیقلی
سنگ نمای ماسه ای
ماسه سنگ، سنگی رسوبی است که از ته نشینی ماسه ها و چسبیدن مواد به یکدیگر به وجود می آید. ماسه سنگ ها از نظر نوع بافت به دو دسته بافت نرم و بافت خشن تقسیم بندی می شوند. این سنگ نما به رنگ های سفید، نخودی و خاکستری تا قهوه ای و قرمز عرضه می شود.
ویژگی سنگ نما ساختمان ماسه ای به شرح زیر است:
- تنوع بافت (نرم و خشن)
- مقاوم در برابر یخبندان
- سطح نهایی چکشی، کلنگی و تیشه ای
- نیاز به ابزارهای غیرآهنی برای نصب
- چسبندگی ضعیف با ملات و نیاز به اسکوپ برای اجرا
- مقاومت کم در محیط های اسیدی
- جذب آب بالا
- صیقل پذیری ضعیف
سنگ نما ساختمان کوارتزیت
سنگ کوارتزیت، ماسه سنگ سیلیسی بسیار سخت شده و دگرگون شده ای است که دوام بسیار بالایی دارد. ظاهری بلوری شبیه به گرانیت دارد و از این رو معمولا با گرانیت اشتباه گرفته می شود. اما سنگ کوارتزیت سخت تر از گرانیت بوده و ظاهری زبرتر و خشن تر از آن دارد. بافت این سنگ به صورت لایه لایه بوده و به رنگ های سفید، خاکستری، خاکستری سبز، آبی خاکستری و اخرایی یافت می شود. سنگ کوارتزیت سفید ، ظاهری شبیه مرمریت دارد، اما مقاومتش بیشتر از مرمریت است.
از ویژگی های سنگ نمای کوارتزیت به موارد زیر می توان اشاره کرد.
- مقاوم در برابر سرما و گرما
- مقاومت بسیار بالا در برابر نور خورشید
- دمای پایین سطح سنگ
- مقاوم در برابر ساییدگی
- مقاوم در برابر مواد اسیدی
- سختی بسیار بالا
- مقاوم در برابر هوازدگی
- ساختار بلوری به دلیل دگرگونی بودن سنگ
- ظاهر زبر و خشن
- مقاومت بالا در برابر لکه
- قیمت بسیار مناسب و پایین در مقایسه با سایر سنگ ها
- مقاوم در برابر ترک نسبت به گرانیت
سنگ نمای آهکی
سنگ های آهکی به رنگ های سفید، نخودی و خاکستری تا قرمز و آبی یافت می شوند و سطح نهایی آن به صورت صیقلی، تیشه ای و کلنگی قابل تهیه است. استفاده از سنگ آهکی در کنار و یا روی ماسه سنگ ها مجاز نیست و باعث تخریب فوری ماسه سنگ ها می شود. سنگ های آهکی چسبندگی بسیار مناسبی با ملات ماسه سیمان دارند. در ادامه انواع سنگ نمای آهکی مورد استفاده در نماسازی ساختمان معرفی شده است.
سنگ نما ساختمان تراورتن
سنگ تراورتن، سنگ آهک متبلور شده و رسوبی است و از تبخیر آب حاوی بی کربنات کلسیم در چشمه های آب گرم و برجای ماندن و رسوب بی کربنات کلسیم تشکیل می شود. سنگ تراورتن در رنگ های سفید، کرم، خاکستری، خرمایی روشن و تیره عرضه می گردد. امروزه اجرای نمای سنگ رومی با تراورتن بسیار رونق یافته است.
ویژگی های سنگ نمای تراورتن شامل موارد زیر است:
- دارای بافت متخلخل و بلورین
- ساختار لایه لایه
- تنوع رنگ
سنگ نما ساختمان چینی
سنگ چینی به مرمریتی گفته می شود که بافتی تمام بلورین، دانه ریز و هم اندازه دارد و در مناطق دگرگونی با شدت کم تشکیل می شود. این سنگ به سه دسته کلی سنگ نمای چینی سفید، چینی خاکستری و چینی کریستال تقسیم بندی می گردد. از منظری دیگر، سنگ چینی با توجه به بافت و طرح آن ، به انواع ابری و کریستالی دسته بندی می شود.
سنگ چینی کریستالی، بافتی تمام بلورین، دانه درشت و هم اندازه دارد و در مناطقی تشکیل می شود که شدت دگرگونی متوسط تا زیاد باشد. سنگ چینی ابری دارای نوارهای غیرموازی از تمرکز کانی های روشن و تیره است. همین امر باعث شده طرح سنگ حالت ابری داشته باشد. این سنگ در دگرگونی هایی با دمای بالا تشکیل می شود.
از ویژگی های سنگ چینی به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- بلورهای قابل رویت
- سختی بالا در صورت وجود میزان بالایی از کوارتز
- اغلب به رنگ سفید و خاکستری
- انتشار صدای شبیه به چینی در صورت ضربه خوردن
- نفوذ نور در سنگ و انعکاس توسط لایه های زیرین
- جلاپذیری بسیار بالا
- جذب آب پایین
- مقاومت سایشی بالا
- تخلخل کم
- مقاوم در برابر سرما و گرما
سنگ نمای رسی
از پرکاربردترین انواع سنگ های رسی که در ایران یافت می شود، سنگ های شیست می باشند. این سنگ ها از دگرگون شدن خاک رس در طول زمان به وجود آمده و ساختاری لایه لایه دارند و به طور نامنظم در نماسازی استفاده می شوند. سنگ نمای شیست بسیار مناسب کاربری ویلایی و نمای سنگی ساختمان یک طبقه و دو طبقه است؛ قیمت بسیار مناسبی دارد و برای نما با مساحت های بالا پیشنهاد می شود.